Edinstvena penina, kot prva v zgodovini Idrije, izvira iz najbljižega vinorodnega okoliša.
Slikovita Vipavska dolina je znana po bogati dediščini vinogradništva. Trta na najboljših sončnih pobočjih kmetije Furlan iz Zavina rodi izredno bogato grozdje. Ročna trgatev, skrbno izbrana vina (chardonney, pinela, rebula), precizna receptura Idrijčanke Katarine Mohorič in produkt staran v idrijskem podzemlju imenujemo Kalos penina.
Zanimivo je, da se penina stara na isti nadmorski višini (214 nmv) kot je rastla trta tega grozdja (210 – 240 mnv). Rudniški rovi so zdaj mirni, suhi, temni, a prašni in polni zgodovine. To čudovito popolno okolje je perfektno za staranje penine.
Izredno čudovita je na pogled, na nosu in prav tako v ustih.
Priporoča se jo kot popolno kombinacijo s tradicionalnim idrijskim kosilom (smukavc, žlikrofi z ocvirki ter flancat s “prhišno” hruško).
Sortni sestav penine:
Zorenje na kvasovkah: 18 mesecev
Vsebinost sladkorja: brut natur 1,6 g/l
Skupna kislina: 5,88 g/l
pH: 3,44
Alkoholna vrednost: 12,5 vol. %
PROIZVAJA: Kalos d.o.o., Lapajnetova 7, 5280 Idrija
Prejemica certifikata Kolektivne blagovne znamke Idrija izbrano.
Kolektivna blagovna znamka Idrija izbrano povezuje lokalne ponudnike in celostno predstavlja široko paleto kakovostnih izdelkov, pridelkov in storitev Idrijskega. Blagovna znamka vključuje produkte, ki temeljijo na inovativnosti, kakovosti, tradiciji in dediščini lokalnega okolja. Z izborom produktov visokega standarda, celostno grafično podobo in skupno promocijo želi znamka prispevati k prepoznavnosti lokalne ponudbe ter ustvarjati višjo dodano vrednost izdelkov, pridelkov in storitev.
Izhodiščni temi blagovne znamke Idrija izbrano sta kulinarika ter domača in umetnostna obrt, zato lahko pravico do uporabe znaka Idrija izbrano pridobijo rokodelski in drugi oblikovani izdelki, pridelki, prehranski izdelki, jedi in pijače, pa tudi prireditve, turistični programi, paketi in doživetja.